"Solutii, nu discutii!"

”Legea micii reforme în justiție” publicată în M. Of.

Posted by Nanut Adrian on Thursday, October 28, 2010 Under: Justitie
Legea nr. 202/2010 privind unele masuri pentru accelerarea solutionarii proceselor a fost publicata in Monitorul Oficial al Romaniei, Partea I, Nr. 714, din 26 octombrie 2010.

Actul normativ va intra in vigoare la 30 de zile de la data publicării in Monitorul Oficial, cu exceptia prevederilor privind divortul pe cale administrativa si pe cale notarială, care intra in vigoare in termen de 60 de zile de la data publicarii, urmand ca Ministerul Justitiei si Ministerul Public sa incheie protocoale de colaborare cu autoritatile si institutiile publice care derin baze electronice de date, in vederea asigurarii aplicarii unor prevederi din Codurile de procedura.

Potrivit MJ, adoptarea legii reprezinta un prim pas in directia implementarii noilor coduri fundamentale ale Romaniei. Legea privind unele masuri pentru accelerarea solutionarii proceselor impune instituirea unor norme procedurale cu efecte imediate pentru a facilita eficientizarea procedurilor judiciare si solutionarea cu celeritate a proceselor si reglementeaza masuri legislative punctuale, care vizeaza, in principal, simplificarea si sporirea celeritatii solutionarii cauzelor, cu impact direct si asupra executarii hotararilor.

Astfel, Legea micii reforme va da posibilitatea ICCJ sa devina cu adevarat o instanta de casatie, care sa asigure treptat unificarea jurisprudentei. In acelasi timp, legea va permite degrevarea tribunalelor si judecatoriilor si, pe aceasta cale, va crea conditiile scurtarii termenelor de judecata.

Pe baza principiilor acestei legi se poate trece la regandirea Programului privind volumul optim de incarcare si incadrarea in exigentele CEDO privind desfasurarea proceselor in termene optime si previzibile.

In acest fel, MJ apreciaza ca legea va servi interesul cetatenilor si al companiilor de a beneficia de un act de justitie de calitate.

sursa: www.avocatnet.ro
 http://www.avocatnet.ro/content/articles?id=21748 

In : Justitie 


Tags: reforma in justitie  accelerarea justitiei  reforma  avocat  proces  avocatura  consultanta 
blog comments powered by Disqus
SEO
SEO monitor

Make a free website with Yola