"Solutii, nu discutii!"

Firmele inactive vor fi incluse intr-un registru public, afisat pe site-ul ANAF

Posted by Nanut Adrian on Thursday, August 25, 2011 Under: Societati comerciale
Finantele propun ca firmele inactive sa fie cuprinse intr-un registru public, aflat pe portalul ANAF. Inscrierea in registru se va face dupa 3 zile de la declararea starii de inactivitate a contribuabilului de catre organele fiscale.

 Cand te poate declara Fiscul inactiv?

Contribuabilii sunt declarati inactivi de catre Fisc in urmatoarele situatii:
a) nu isi indeplinesc, pe parcursul unui semestru calendaristic, nicio obligatie declarativa prevazuta de lege;
b) se sustrag de la efectuarea inspectiei fiscale, prin declararea unor date de identificare a domiciliului fiscal care nu permit organului fiscal identificarea acestuia;
c) organele fiscale au constatat ca nu functioneaza la domiciliul fiscal declarat, in acest caz trebuie sa se efectueze o cercetare la fata locului de catre organele de control operativ si inopinat din subordinea Agentiei Nationale de Administrare Fiscala.

Declararea contribuabililor inactivi, precum si reactivarea acestora, se face de catre organul fiscal, prin decizie care se comunica contribuabilului.

Contribuabilii declarati inactivi se reactiveaza daca indeplinesc, cumulativ, urmatoarele conditii:
a) isi indeplinesc toate obligatiile declarative prevazute de lege;
b) isi indeplinesc toate obligatiile de plata;
c) organele fiscale au constatat ca functioneaza la domiciliul fiscal declarat.

Conditia prevazuta la lit. a) se considera indeplinita si in cazul in care obligatiile fiscale au fost stabilite, prin decizie, de catre organele fiscale.

Contribuabilii pentru care s-a deschis procedura insolventei in forma simplificata, contribuabilii care au intrat in faliment sau contribuabilii pentru care s-a pronuntat sau a fost adoptata o hotarare de dizolvare, se reactiveaza de organul fiscal la cererea contribuabilului, dupa indeplinirea obligatiilor declarative.

Ori de cate ori se constata ca un contribuabil a fost declarat inactiv din eroare, organul fiscal emitent anuleaza decizia de declarare a contribuabilului ca inactiv, cu efect pentru viitor si pentru trecut.

Agentia Nationala de Administrare Fiscala organizeaza evidenta contribuabililor declarati inactivi/reactivati in cadrul Registrului contribuabililor inactivi/reactivati care contine:
a) datele de identificare a contribuabilului;
b) data declararii ca inactiv a contribuabilului;
c) data reactivarii;
d) denumirea organului fiscal care a emis decizia de declarare in inactivitate/reactivare;
e) alte mentiuni.

Registrul contribuabililor inactivi/reactivati este public si se afiseaza pe site-ul Agentiei Nationale de Administrare Fiscala.

Inscrierea in registru se face de catre organul fiscal emitent, dupa comunicarea deciziei de declarare in inactivitate/reactivare, in termen de cel mult 3 zile de la data comunicarii.

Decizia de declarare in inactivitate/reactivare produce efecte fata de terti de la data inscrierii in registru.
 


Citeste mai mult: http://www.avocatnet.ro/content/articles/id_25763/Firmele-inactive-vor-fi-incluse-intr-un-registru-public-afisat-pe-site-ul-ANAF.html#ixzz1W1QE1l3H

In : Societati comerciale 


Tags: reggistru contribuabili inactivi  anaf  fisc  contribuabil  firme inactive   
blog comments powered by Disqus
SEO
SEO monitor

Make a free website with Yola