"Solutii, nu discutii!"

Folosirea in Romania a masinilor inmatriculate in Bulgaria ar potea fi limitata la 90 de zile pe an.

Posted by Nanut Adrian on Saturday, July 16, 2011 Under: Transporturi

Poliţia Română pregăteşte un proiect legislativ prin care să limiteze la 90 de zile pe an folosirea pe teritoriul României a maşinilor înmatriculate în Bulgaria.

După expirarea acestei perioade, şoferii ar urma să fie nevoiţi să-şi înregistreze autovehiculele în ţara noastră.

Autorităţile vor să introducă noua lege din cauza numărului mare de maşini care circulă în România, dar sunt înmatriculate în Bulgaria. Este vorba despre 18.791 de autoturisme, potrivit estimărilor Poliţiei Române.

Românii preferă să-şi înregistreze maşinile în ţara vecină din cauza taxei foarte mari de poluare din România.

Florin Catană, subcomisar al Poliţiei Rutiere, spune că există deja în lege restricţionarea înmatriculării în altă ţară, dar eficienţa este scăzută pentru că România este în UE, deci are "graniţele deschise". "Până la integrarea în UE, România avea graniţele închise, iar maşinile puteau fi verificate la graniţă. Textul actual prevede aceeaşi interdicţie, numai că se raportează la un termen de 90 de zile de la data intrării autovehiculului în România. Întrând în comunitatea europeană, nu mai avem supraveghere la graniţe şi nici control pentru fiecare vehicul. În consecinţă, s-a dorit modificarea normei existente, astfel încât să fie adaptată condiţiilor sociale prezente", a explicat Catană.

Restricţia s-ar aplica şi pentru maşinile înmatriculate în alte ţări

Restricţia ar urma să nu se refere numai la maşinile înmatriculate în Bulgaria, ci la toate autoturismele deţinute de cetăţenii români şi înmatriculate în alte state europene. "O excepţie este cazul în care şoferul este proprietarul maşinii şi are, de exemplu, rezidenţa în Franţa. Nu li se interzic acelor persoane să circule în România cu maşina înmatriculată în locul unde stă în Franţa", a explicat Florin Catană.

Potrivit unor alte surse din poliţie, autoturismele cu numere bulgăreşti sunt foarte greu de identificat, în cazul în care sunt implicate în accidente rutiere, fiind dificil de verificat asigurarea maşinii respective. Acesta este un alt motiv pentru care autorităţile doresc schimbarea legii. "Această măsură ne ajută să avem şi un control asupra legalităţii documentelor, un control asupra autovehiculului în sine, dacă îndeplineşte condiţiile tehnice", a precizat Florin Catană.


Sursa: gandul.info

In : Transporturi 


Tags: autoturisme inmatriculate in bulgaria   
blog comments powered by Disqus
SEO
SEO monitor

Make a free website with Yola