"Solutii, nu discutii!"

Hotărârea CEDO în cazul Ianoș contra României.

Posted by Nanut Adrian on Thursday, July 14, 2011 Under: CEDO

Curtea Europeana a Drepturilor Omului a hotarat in cauza Ianos contra Romaniei condamnarea Statului roman la plata unor despagubiri in valoare de 21.000 euro pentru daune morale si 2.500 euro pentru daune materiale.

In cauza inregistrata cu nr. 8258/05, Camera a hotarat ca au fost incalcate art. 3 privind interzicerea relelor tratamente aplicate si art. 6 alin. (1) privind dreptul la un proces echitabil.

In fapt, partea vatamata, Daniel Ianos, un timisorean in varsta de 35 ani, se afla in seara de 12 mai 2001, impreuna cu alti patru indivizi intr-o masina. Aceasta a fost oprita de politisti ai fortelor speciale aflati in cautarea unor suspecti. Politistii i-au bruscat pentru a-i scoate din masina, i-au imobilizat la pamant si i-au incatusat. Potrivit dlui Ianos, unul din ofiterii de politie l-a lovit cu pumnul in torace. Dupa ce au ajuns la sectie si si-au dat seama ca nu sunt suspectii pe care ii cautau, cei cinci au fost eliberati.

In ziua urmatoare, dl Ianos a acuzat dureri in jurul stomacului. Doua zile mai tarziu a suferit o interventie chriurgicala pentru ruptura de splina, organul fiind indepartat pentru a-i salva viata. Pe data de 21 mai 2001, medicul legist l-a examinat si a concluzionat ca ruptura de splina s-a datorat unei traume suferite prin lovire, aceasta putand fi cauzatoare de moarte.

Dl Ianos a depus plangere impotriva ofiterului de politie, cerand despagubiri. O ancheta a fost deschisa si dupa ce probele au fost analizate de catre Curte, ofiterul de politie a fost gasit vinovat si condamnat, iar dl Ianos a primit despagubiri in valoare de 2.600 euro.

Totusi, procurorul a formulat recurs, iar instanta superioara a decis casarea hotararii de condamnare. A fost derulata o noua ancheta in urma careia s-a ajuns la concluzia ca hotararea de condamnare s-a bazat mai mult pe declaratiile martorilor din masina si nu pe cele ale ofiterului de politie, acesta fiind in cele din urma achitat.

In baza art. 6 din Conventia europeana, dl Ianos a depus plangere la Curtea Europeana a Drepturilor Omului.

CEDO hotarat:

  • Legat de casarea deciziei de condamnare, a reamintit jurisprudenta sa anterioara, in care a constatat ca, in cazul in care actiunea nu a fost viciata de erori de jurisdictie sau de aplicare a dreptului material, incalcari grave de procedura sau abuz de putere, simpla opinie ca o ancheta a fost incompleta sau partinitoare, nu poate, prin ea insasi, sa fie asimilata cu un viciu fundamental de procedura.

In speta nu au fost descoperite fapte noi sau vicii grave de procedura, Procurorul doar contrazicand rezultatul anchetei prin care ofiterul de politie era gasit vinovat, fapt care nu a fost suficient pentru a justifica atacarea unei hotarari judecatoresti definitive prin intermediul unui recurs extraordinar.

Prin urmare, art. 6 alin. (1) din Conventia europeana a fost incalcat.

  • Legat de acuzatile de vatamare, Curtea a constatat ca dl Ianos a pierdut un organ ca urmare a unui raniri pe care un medic legist a constatat ca ar fi putut sa o sufere pe 12 mai 2001. In plus, Curtea a constatat ca desfiintarea hotararii judecatoresti definitive de condamnare interne a fost contrar? Conventiei.

In sfarsit, Curtea a observat ca Guvernul roman nu a demonstrat in mod satisfacator ca leziunile dlui Ianos lui au fost cauzate altfel decat prin agresarea de catre un ofiter de politie si a concluzionat ca in speta s-a incalcat art. 3 din Conventie

Curtea a decis ca Statul roman sa plateasca reclamantului despagubiri de 21.000 euro pentru daune morale si 2.500 euro pentru daune materiale.

Sursa infolegal.ro

 

In : CEDO 


Tags: cedo  rele tratamente  despagubiri  ianos contra romaniei  dreptul la un proces echitabil. 
blog comments powered by Disqus
SEO
SEO monitor

Make a free website with Yola