"Solutii, nu discutii!"

Legea pensiilor este constitutionala

Posted by Nanut Adrian on Wednesday, December 15, 2010 Under: Legislativ
Curtea Constitutionala a decis, miercuri, ca noua lege privind sistemul unitar de pensii publice este constitutionala, actul normativ fiind adoptat de catre Parlament dupa cererea de reexaminare a presedintelui.
 
 Potrivit Mediafax, Curtea Constitutionala a respins sesizarea PNL privind Legea pensiilor, apreciind astfel ca actul normativ este in acord cu prevederile Legii fundamentale.

Sesizarea, formulata de 55 de parlamentari PNL, a fost depusa la Curtea Constitutionala in 8 decembrie.

Deputatul PNL Eugen Nicolaescu declara ca grupul liberal din Camera  Deputatilor a decis sa conteste la Curtea Constitutionala Legea privind sistemul unitar de pensii, iar principalul argument de neconstitutionalitate se refera la discriminarea intre femei si barbati la sistemul de cotizare.

Camera Deputatilor a trimis la promulgare la sfarsitul saptamanii trecute presedintelui Romaniei, Traian Basescu, Legea privind sistemul unitar de pensii. Actul normativ a fost reexaminat la solicitarea sefului statului, care a cerut ca varsta standard de pensionare sa fie de 63 de ani la femei si de 65 de ani la barbati. 

Astfel, singurul articol modificat, fata de varianta initiala adoptata, este cel referitor la varsta de pensionare. In forma initiala a legii, se prevedea ca varsta standard de pensionare este de 65 de ani, atat pentru femei, cat si pentru barbati, incepand cu 2030. Stagiul minim de cotizare este, potrivit legii, de 15 ani, atat pentru femei, cat si pentru barbati, in timp ce stagiul complet de cotizare este de 35 de ani.


Sursa www.avocatnet.ro
 http://www.avocatnet.ro/content/articles?id=22571&utm_source=2804&utm_medium=email&utm_campaign=newsletter

In : Legislativ 


Tags: legea pensiilor  pensie  varsta de pensionare  constitutional  avocat bucuresti  avocat drept penal  avocat comercial  avocat civil  cabinet de avocatura 
blog comments powered by Disqus
SEO
SEO monitor

Make a free website with Yola