"Solutii, nu discutii!"

Nănuţ Adrian Robert: "avocatul este primul judecător al cauzei"

Posted by Nanut Adrian on Wednesday, September 9, 2015 Under: Media

Avocatura.com: De ce aţi ales meseria de avocat?

Nănuţ Adrian Robert: A fost o sclipire. Mi s-a părut fascinantă posibilitatea că puteam face dreptate în mod legal, aşa că m-am înscris la Drept. Este ceva ce pe mine ma reprezintă: de mic am avut un spirit de justiţiar, dar nu în sensul de a face dreptate altora, ci în sensul de a echilibra lucrurile, mai ales în situaţia în care apăreau conflicte. Mi-am dat seama că mă reprezintă foarte bine meseria asta. A fost o alegere pe care nu o regret şi am fost mânat un pic de conjunctura faptelor. Am avut la un moment dat o colegă, care este şi avocat şi care m-a inspirat. În perioada aia terminasem Facultatea de Drept şi mă vedeam consilier juridic, însemnand să mă duc să mă înscriu la Uniunea Consilierilor Juridici, să am delegaţier, să am ştampila aceea cu lauri, pe care au ei. O colegă de-a mea, căreia îi mulţumesc şi acum, mi-a spus că ea a dat examen la Barou, a intrat şi de ce nu încerc şi eu. Aşa că am încercat.

Avocatura.com: Cine a fost maestra dumneavoastră şi ce aţi preluat de la ea?

Nănuţ Adrian Robert: Cobzariu Delia Maria a fost maestra mea, căreia îi mulţumesc. M-a ajutat exact în momentul în care aveam nevoie de un îndrumător. Au fost multe lucruri pe care le-am învăţat de la ea, în principal faptul că trebuie să fii într-o continuă conexiune cu clienţii. Nici să-i tratăm ca fiind stăpânii noştri, pentru că suntem pe poziţie de egalitate, dar mai mult de atât, încercăm să venim în sprijinul clienţilor, cu pregătirea noastră profesională şi cu modalitatea juridică de a vedea soluţii la problemele pe care ei le au. Pe lângă aspectele care sunt de ordin practic, de redactare a unor cereri, de a te adresa la o instanţă sau de a merge la o arhivă, au fost multe lucruri pe care le-am învăţat. Încă din primii ani de avocatură, în perioada de stagiatură. Îi datorez faptul că sunt acum avocat. Fără acea perioadă de stagiatură, nu cred că puteam să încep şi sunt mulţumit că am început cu ea.

Avocatura.com: Care sunt calităţile dumneavoastră ca avocat?

Nănuţ Adrian Robert: Ca avocat, mă reprezintă următoarul slogan: "Soluţii, nu discuţii". Îmi place foarte mult să mă axez pe a găsi soluţii la probleme şi a înţelege dincolo de aspectele pe care fiecare caz în parte le are, de a înţelege care este nevoia clientului şi de a ieşi în întâmpinarea acestei nevoi cu soluţii juridice. Nu caut niciodată să hrănesc un orgoliu al unui client şi să-i spun că într-adevăr este aşa cum vede el lucrurile: cineva a greşit, sau cineva nu a făcut ceea ce trebuia să facă, ci să încerc să gasesc şi să folosesc soluţiile existente pentru problema respectivă. Una dintre cele mai importante calităţi ale unui avocat este să fie corect cu clientul. Este foarte important să-i spui omului care sunt şansele. De altfel, mi-am şi format o modalitate de a-i prezenta clientului, în procente, care sunt şansele. Pentru că, dându-i nişte cifre, conştientizează mult mai mult care este şansa pe care o are, decât dacă-i spunem "avem şanse, suntem aproape".

În momentul în care un client vine la tine, îi asculţi prima şi prima dată povestea, dincolo de actele pe care ţi le prezintă. Dincolo de meserie, îi ascult povestea. Toţi clienţii sunt în primul rând oameni. Au probleme şi vor să le dai o soluţie. De-aia se spune că avocatul este primul judecător al cauzei. Din păcate lucrează doar cu jumătate din poveste, pentru că în faţa unui judecător sunt prezente ambele părţi, iar în faţa avocatului e prezentă doar partea pe care o reprezinţi. Şi atunci lucrezi doar cu jumătate din poveste, cu povestea pe care ţi-o prezintă clientul. Şi într-un fel trebuie să avem şi aspectul ăsta în vedere şi este foarte important ca în fiecare caz pe care îl preluăm să lăsăm o doză de imprevizibil, pentru că iei contact în cadrul procesului şi cu povestea celuilalt, povestea adversarului şi atunci îţi faci o idee mult mai de ansamblu.

Cel mai important lucru pe care un avocat trebuie să-l aibă este profesionalismul. La baza profesionalismului stă pregătirea continuă a avocatului. Legislaţia se schimbă foarte mult, sunt multe modificări, multe adaptări, mai ales de când au intrat în vigoare cele două coduri, penal şi civil, este foarte important să fii prezent, să te pregăteşti continuu şi să îţi dezvolţi într-adevăr cunoştinţele juridice, pentru că numai dezvoltându-ţi cunoştinţele juridice poţi ajunge să oferi soluţii bune clientului.

Avocatura.com: Care sunt valorile profesionale pe care le apăraţi?

Nănuţ Adrian Robert: Iubesc profesia de avocat, iubesc şi avocaţii. Ca peste tot, suntem diferiţi ca şi caractere. Cu unii mă înţeleg foarte bine, cu alţii nu reuşesc să creez o punte de legătură, dar niciodată avocatul advers nu–mi este duşman. În cazurile în care nu am adversar bun sunt un pic trist, pentru că nu am cu cine să am o dezbatere din punct de vedere juridic pe cauza respectivă. Şi sunt bucuros când am un adversar bun, pentru că am ce să învăţ: de la raţionamente juridice interesante, la atitudinea cu care pledează, la modalitatea cu care-şi apără clientul sau îşi expune concluziile în faţa instanţei de judecată.

Corectitudinea este un element foarte important, atât faţă de client, cât şi faţă de judecător, pentru că este foarte important ca ceea ce transmiţi judecătorului să se bazeze în principal pe lucruri adevărate. Nu poţi câştiga un proces cu o miniciună, pentru că lucrurile ies la suprafaţă. Niciodată n-am dat vina pe justiţia din România în momentul în care n-am câştigat un proces. Am încercat să văd dacă am greşit undeva sau dacă argumentul juridic al adversarului era mai puternic decât al meu.

Avocatura.com: Dacă vorbim despre reuşite profesionale, care au fost cele mai importante, sau de care vă amintiţi cu drag?

Nănuţ Adrian Robert: În fiecare dosar pun suflet şi las o parte din mine, pentru că îmi place să le muncesc, îmi place să mă aplec asupra lor, să găsesc solutia juridică pentru cauza respectivă, să reuşesc să o înţeleg şi să o transmit cât mai bine instanţei de judecată.

Un exemplu care mi-a rămas în minte şi care mi-a adus o satisfacţie deosebita, este o acţiune pe care am avut-o în provincie, care avea ca obiect o acţiune în regres anticipat, o acţiune mai deosebită faţă de acţiunea în regres obişnuită, pentru că erau anumite conditii în care se putea formula o astfel de acţiune, anumite situaţii şi am rămas surprins ca instanţa de judecată să-mi însuşească punctul de vedere, iar argumentele pe care le-am oferit eu în concluziile mele să le regăsesc în motivarea instanţei de judecată, iar asta îţi dă, într-adevăr, o satisfacţie foarte mare.

Imi aduc aminte că am fost nevoit să duc să mă documentez la bibliotecă, pentru că nu exista jurisprudenţă pe acest model de acţiune. Şi atunci am fost nevoit să caut în cărţi mai vechi, unde am găsit câteva pasaje despre acest gen de acţiune şi pe care le-am folosit în concluziile mele. A fost o reuşită atât din punct de vedere al faptului că dosarul era destul de important pentru clientul meu şi reprezenta într-adevăr un efort financiar destul de mare, cât mai ales datorită faptului că am avut o problemă deosebită de drept pe care am dezbătut-o.

Avocatura.com: În ce domeniu al dreptului excelaţi?

Nănuţ Adrian Robert: Îmi place să cred că în domeniul penal, deşi este foarte, foarte vast şi deşi se spune că penalul este mai strict, din punctul meu de vedere penalul poate deveni un pic subiectiv. Pentru că întotdeauna te raportezi nu numai la faptă, ci şi la persoana inculpatului şi la circumstanţele acestuia, atât acelea de comitere a faptelor, cât şi cele personale ale inculpatului atunci când îl aperi în faţa judecătorului şi sunt situaţii în care rămâi surprins de soluţiile date de instanţa de judecată, în sensul în care pentru acelaşi gen de fapte, pedepsele diferă şi modalitatea de executare diferă. Şi atunci îmi dau seama că lucrurile nu sunt chiar aşa de stricte şi lucrurile pot deveni subiective, pentru că codul penal şi de procedură penală permite o individualizare exactă a pedepselor aplicate.

Dar ăsta este un domeniu pe care îl îndrăgesc foarte mult, iar un alt domeniu este comercialul, pepartea de insolvenţa, unde sunt foarte multe aspecte de drept, aspecte care merg mână-n mână cu civilul. Şi nu în ultimul rând, civilul, care este frumos, e vast, dar civilul legat de partea asta a relaţiilor juridice civile şi chiar comerciale.

Avocatura.com: Timp liber mai aveţi? Ce înseamnă timpul liber pentru dumneavoastră şi care sunt hobby-urile pe care le aveţi?

Nănuţ Adrian Robert: Timp liber am. Este frumoasă meseria de avocat, îţi permite să-ţi organizezi timpul liber, astfel încât să-ţi faci şi timp pentru activităţi. Încerc să ţin în balanţă viaţa profesională cu cea personală, însă ea înclină de multe ori către viaţa profesională, pentru că îmi place foarte mult, îmi doresc să mă dezvolt, îmi doresc să mă axez pe anumite nişe din acest vast domeniu care este dreptul şi tind să mă axez pe latura penală şi comercială.

Din punctul meu de vedere, dacă nu pui pasiune în ceea ce faci, nu reuşeşti să rezişti la atâta presiune care există, din partea clientului, din partea judecătorului, a celorlalţi colegi de avocatură, din partea familiei. Dacă nu ai pasiune, nu poţi să rezişti la această presiune. Iar pasiunea este emoţia şi motorul care îţi dă putere să mergi mai departe în orice domeniu pe care ţi l-ai ales.

Sunt pasionat în principal de o latură foarte frumoasă, pe care am descoperit-o de vreo doi, trei ani şi anume dezvoltarea personală, citesc foarte mult, particip la cursuri şi cred că pentru a reuşi într-un domeniu este foarte important să încerci să te dezvolţi tu, ca om, să vezi care sunt limitele, valorile şi să le depăşeşti şi să te cunoşti pe tine însuţi.

În rest, ca hobby-uri, citesc şi încerc de vreo doi, trei ani să fac mişcare. Pasiunea mea rămân artele marţiale, pe care le-am îmbrăţişat de mult şi îmi place să le practic, chiar dacă în ultima vreme am făcut o pauză. Fac mişcare, cel puţin de două ori pe săptămână.

Avocatura.com: Copiii dumneavoastră vor urma acelaşi drum? Vor face Dreptul?

Nănuţ Adrian Robert: Din punctul meu de vedere, eu sunt deschis să ofer din experienţa mea nu numai copiilor mei, ci tuturor oamenilor care vor să-şi descopere dacă dreptul reprezintă sau nu o pasiune. Este foarte important să laşi copiii să-şi dezvolte propriile lor pasiuni, pentru că dacă îi forţezi, nu faci decât să le creezi o stare de nemulţumire la adresa lor.Citeste mai mult: http://www.avocatura.com/av.4814-nanut-adrian-robert.html#ixzz3lG2jswjB

In : Media 


Tags: nanut adrian robert  avocat  avocatura  cabinet de avocat  avocat bucuresti   
blog comments powered by Disqus
SEO
SEO monitor

Make a free website with Yola