"Solutii, nu discutii!"

Noul Cod al Insolvenței declarat neconstituțional de CCR.

Posted by Nanut Adrian on Saturday, November 9, 2013 Under: Societati comerciale
În Monitorul Oficial nr. 674/2013 a fost publicată Decizia Curţii Constituționale a României nr. 447 din 29 Octombrie 2013 referitoare la excepţia de neconstituţionalitate a dispoziţiilor Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr. 91/2013 privind procedurile de prevenire a insolvenţei şi de insolvenţă.

În Monitorul oficial din 1 noiembrie 2013 a fost pronunţată decizia Curţii Constituţionale a României cu privire la OUG nr. 91/2013 privind procedurile de prevenire a insolvenţei şi insolvenţa – cunoscută în practică sub denumirea de “Codul insolvenţei”.

Excepţia de neconstituţionalitate a fost sesizată de Avocatul Poporului cu privire la două articole din ordonanţă, respectiv:

a) art. 81 alin. (3) din ordonanţă, conform căruia dacă se deschidea insolvenţa împotriva unei televiziuni, insolvenţa conducea de drept la suspendarea licenţei;
b) art. 348 din ordonanţă, potrivit căruia prezenta ordonanţă se aplică şi procedurilor de insolvenţă aflate în derulare la data intrării în vigoare a acesteia, cu excepţia situaţiilor când a fost deja aprobat un plan de reorganizare.

Acestea au fost cele două motive pentru care Avocatul Poporului a solicitat o excepţie de neconstituţionalitate, pornind de la opinia că acestea încalcă principiile constituţionale de:

- neretroactivitate a legii;
- accesibilitate şi previzibilitate a acesteia.

Interesantă este decizia Curţii Constituţionale, care constată, într-adevăr, încălcarea acestor principii pentru cele două articole invocate de Avocatul Poporului şi extinde excepţia de neconstituţionalitate asupra întregii OUG nr. 91/2013 privind prevenirea insolvenţei şi insolvenţa.

Desigur, Curtea Constituţională are acest drept de a analiza constituţionalitatea întregii legi, chiar dacă a fost sesizată doar pentru o parte din actul normativ.

În concluzie, OUG nr. 91/2013 privind prevenirea insolvenţei şi insolvenţa este declarată neconstituţională în integralitatea acesteia şi nu se aplică.

Reamintim faptul că actualul cadru normativ privind insolvenţa este dat de Legea nr. 85/2006 privind insolvenţa şi falimentul, act normativ ce se va aplica în continuare.

Cu această ocazie, nu mai este atât de uşor aplicabilă procedura mandatului ad-hoc şi a concordatului preventiv, măsuri cu adevărat preventive pentru insolvenţă, deoarece nu se mai regăsesc în Codul insolvenţei.

Desigur, persoanele interesate pot utiliza aceste două proceduri în temeiul Legii nr. 381/2009 – repusă în drept de anularea Codului insolvenţei.

Sursa: www.legestart.ro

In : Societati comerciale 


Tags: legea insolventei  ccr  neconstitutional  mandat ad-hoc  concordat preventiv  codul insolventei. 
blog comments powered by Disqus
SEO
SEO monitor

Make a free website with Yola