"Solutii, nu discutii!"

România obligată să plătească despăgubiri de 370.000 euro

Posted by Nanut Adrian on Thursday, July 4, 2013 Under: CEDO

La 28/03/2013 și 14/03/2013, Curtea Europeană a Drepturilor Omului s-a pronunțat în 4 noi cauze împotriva României: Acatrinei și alții c. Românie (cererea nr. 10425/09 și 71 alte cereri), Györgypál c. României (cererea nr. 29540/08), Niculescu-Dellakeza c. României (cererea nr. 5393/04), Blejuşcă c. Roumanie (cererea nr. 7910/10)

 

1. Acatrinei și alții c. Românie (cererea nr. 10425/09 și 71 alte cereri)

Cei 72 de reclamanți din această primă cauză sunt cetățeni români, domiciliați în Timişoara, Ianova, Dumbrăviţa, Milisăuţi, Murani, Satchinez, Avrameni, Eforie Sud, și Tîrgu Jiu. Reclamanții sunt chiar unele dintre victimele sau moștenitorii victimelor represiunilor armate ale manifestațiilor desfășurate la Timișoara în decembrie 1989 împotriva regimului comunist.

 

Aceștia sau moștenitorii acestora au fost cu toții recunoscuți în ancheta oficială deschisă după căderea regimului comunist ca fiind victime ale represiunilor.

 

Invocând în principal articolul 2 din Convenția CEDO (dreptul la viață) și 3 (interzicerea tratamentelor inumane și degradante), reclamanții s-au plâns că autoritățile competente nu au realizat o anchetă eficientă cu privire la subiectul decesului rudelor lor sau al relelor tratamente la care ei înșiși au fost supuși în timpul represiunilor manifestațiilor anti-comuniste din decembrie 1989 de la Timișoara.

 

Curtea a constatat că statul român a încălcat articolul 2 din Covenție (ancheta) – în ceea ce privește 65 de reclamanți și încălcarea articolului 3 (ancheta) - în ceea ce privește ceilalți șapte reclamanți. Ca satisfacție echitabilă, Curtea a stabilit ca statul român să plătească suma de 5000 euro pentru daune morale fiecărua dintre cei 65 de reclamanți pentru care a fost stabilită încălcarea articolului 2 și 3500 euro cu titlu de daune morale pentru fiecare dintre cei șapte reclamanți pentru care s-a stabilit încălcarea articolului 3 (Total: 349500 euro).

 

2. Györgypál c. României (cererea nr. 29540/08)

 

În cea de-a doua cauză, reclamantul, Gavril Györgypál, este un cetățean român născut în 1973 și domicilat în Budapesta. La 13 mai 2006,  parchetul l-a arestat fiind suspectat de trafic de droguri. Detenția sa preventivă a fost prelungită de mai multe ori. La 26 ianuarie 2007, instanța de fond l-a condamnat la 10 ani de închisoare cu executare pentru trafic de droguri. Instanța de apel i-a majorat pedeapsa la 15 ani și 4 luni de închisoare. Reclamantul a formulat recurs la Înalta Curte de Casație și Justiție. Printr-o hotărâre definitivă din 7 martie 2008, Î.C.C.J. i-a dat parțial dreptate reclamantului, reducându-i pedeapsa la 7 ani de închisoare.

 

Invocând în principal articolul 3 din Convenția CEDO  (interzicerea torturii și tratamentelor inumane sau degradante), reclamantul s-a plâns în principal de relele condiții de detenție în diferitele închisori unde a fost deținut.

 

Curtea a constatat încălcarea articolului 3 ( condițiile materiale de detenție după data de 4 decembrie 2007) și a hotărât că statul român trebuie să îi achite reclamantului, cu titlu de daune morale în satisfacție echitabilă, suma de 6150 euro.

 

3. Niculescu-Dellakeza c. României (cererea nr. 5393/04)*

 

Reclamantul din cea de-a treia cauză este Valerică Niculescu-Dellakeza, un cetățean român, născut în 1942 și domiciliat la Craiova. Actor de comedie la Teatrul Național din Craiova,în timpul unei emisiuni televizate, el l-a calificat pe directorul teatrului  (C.M.) drept un regizor « sevenhand» (de mâna a șaptea), iar apoi a publicat în ziarele locale o scrisoare deschisă contra lui, acuzându-l de cumul de funcții și de deturnare a unor subvenții publice.

 

C.M. i-a făcut reclamantului plângere penală pentru defăimare și calomnie, instanța considerându-l vinovat, printr-o hotărâre din 24 iunie 2003, și obligându-l la plata unei amenzi penale cât și la plata de daune interese și cheltuieli judiciare.

 

Invocând articolul 6 § 1 din Convenția CEDO, reclamantul s-a plâns că sentința penală pronunțată împotriva sa la 24 iunie 2003, fără să fie audiat, i-ar fi încălcat dreptul la un proces echitabil.

 

Invocând printre altele în principal articolul 10, el a pretins că prin condamnarea sa penală și civilă a constituit o ingerință disproporționată în exercitarea dreptului său la libera exprimare.

 

Curtea a constatat încălcarea articolelor 6 § 1 și 10 din Convenția CEDO și a stabilit că statul român trebuie să-i plătească lui Valerică Niculescu-Dellakeza suma de 1700 de euro cu titlu de daune mtariale, 5900 euro cu titlu de daune morale, cât și 200 de euro pentru cheltuieli de judecată.

 

4. Blejuşcă c. Roumanie (cererea nr. 7910/10)

 

În ultima cauză, pentru care Curtea s-a pronunțat la 14/03/2013, reclamantul este Maxim Silvanus Blejuşcă, un cetățean român născut în 1971.

 

Acesta ispășește momentan o pedeapsă de patru ani și jumătate de închisoare la penitenciarul din Timișoara (România) pentru furt calificat.

 

În această cauză, reclamantul Blejuşcă s-a plâns de condițiile sale de detenție în închisoare din Timișoara, acuzând mai ales suprapopularea celulei și igiena mediocră.

 

El a invocat articolul 3 (interzicerea tratamentelor inumane sau degradante) .

 

Curtea a stabilit că România a încălcat articolul sus-menționat și a obligat statul român să plătească reclamantului suma de 6600 euro cu titlu de daune morale în satisfacție echitabilă.

In : CEDO 


Tags: romaina  cedo  despagubiri  drepturile omului  avocat  cabinet de avocat  cabinet de avocatura  avocat bucuresti. 
blog comments powered by Disqus
SEO
SEO monitor

Make a free website with Yola